napi online kultúra és tudomány

KIÁLLÍTÁS
Írógéppel - Typewriter
  Nemzetközi szamizdat kiállítás a Centrális Galériában
Budapest, V., Nádor u. 11.

A kiállítást Adam Michnik nyitja meg 2000. december 3-án délután 5 órakor, majd a CEU Auditóriumában, este 6 órától, kerekasztal-beszélgetés kezdődik a szamizdatról, Demszky Gábor, Adam Michnik, Rajk László, Andrei Plesu és Varga László részvételével.

A lengyel, orosz, cseh és magyar matérián nyugvó kiállítás a szamizdat előállításnak folyamatát, ennek technikai hátterét és fejlődését, illetve a terjesztés problémáit mutatja be. Megismerhetjük a különböző, szamizdatban készült publikációkat és azokat a masinákat is, amelyeken készültek. Emellett bepillantást nyerhetünk a továbbítás megszervezésébe, és szemléletes példákat is láthatunk a konspiráció különböző technikáira nézvést. Ez utóbbival kapcsolatban a "nemzetbiztonsági" ellenlépések dokumentumait is megnézhetjük, a hatalom nyomkövetési módszereit, a lehallgatás, a beépülés és a "feldobás" írásos és tárgyi emlékeit.

Lesznek tehát írógépek, fénymásolók, nyomdagépek; az előállított publikációk és dokumentumok: szórólapok, poszterek, kötetek és versek; rendőrségi jelentések, házkutatási feljegyzések, konfiskálási jegyzőkönyvek, az „antiszocialista propaganda" vádját tartalmazó bírósági jegyzőkönyvek és végzések. Mindemellett teret kapnak azok az anyagok is, amelyeket „párt-szamizdatnak" vagy „PB/KB-szamizdatnak" lehet nevezni, tehát azok a dokumentumok, amelyeket kimondottan az uralkodó párt vezető funkcionáriusainak készítettek, nagyon kis példányszámban és szigorúan belső használatra.

A kiállítás 2001. január 31-ig látogatható, hétfő kivételével minden nap, 14-18 óra között, szombaton és vasárnap 10 és 18 óra között.

A legújabb kiállítás