napi online kultúra és tudomány

KIÁLLÍTÁS
Hűsölés a teremben
Chagall, Mai Manó vagy Bécs

A nyár egyik kiemelkedő kiállítása "Az emlékezés tájain" című Marc Chagall kiállítás Budapesten, mely július 11-én nyílik a Budapesti Zsidó Múzeumban. A Francia Intézettel közösen megrendezett tárlatra az orosz származású művész csaknem hetven alkotása érkezik Franciaországból. A festmények és rajzok felidézik Chagall családi életét, kamaszkorának és fiatalságának legemlékezetesebb pillanatait és meghatározó alakjait, az oroszországi Vityebszk ünnepeit és szertartásait. Megjelennek a képeken a judaizmus nagy alakjai is, többek között Mózes, a próféták és Dávid király. A kiállítás kurátora Jean-Michel Foray az alkotások egy részét kölcsönző nizzai Marc Chagall - Biblia Üzenete Múzeum igazgatója. Az emlékezés tájain kiállítás október 31-ig látogatható.
A Magyar Fotográfusok Háza, a Mai Manó Ház is számos kiállítást ajánl a nyárra: július 5-től Rostoványi Éva, Fin de siecle c. kiálítása nyílik meg a Mai Manó Galériában (tart augusztus 6-ig); július 16-án a szlovákiai Karol Kállay fotográfiáit állítják ki a Nagy Kiállítóteremben (tart augusztus 29-ig); augusztus 2-től a Magyar fotográfusok New Yorkban sorozat III. felvonására kerül sor a II. emeleti kiállítótérben (tart szeptember 3-ig); augusztus 10-én pedig Kudelich Lajos Honpolgárok című tárlatát nyitják meg a Mai Manó Galériában (tart szeptember 10-ig). A Ház nyitva áll minden nap, hétfő és péntek közt 14 és 19 óráig, szombat-vasárnap pedig 11-től 19-ig, a VI. Nagymező u. 20. alatt, telefon: 473-2666.
A Műcsarnokban van Nádler István életmű-kiálítás, júliusban megint lesz Írókéz kiállítás. Azonban: az egyik legnagyobb attrakció a Műcsarnok új honlapja, háromdimenziós, terembejárós, animált és flash-el dúsított website, meg kell nézni, ki kell próbálni:
A Nyílt Társadalom Archívuma által üzemeltett Centralis Galéria augusztus 20. magasságában a tűzijátékok és viziparádék politikailag átitatott cermóniáiról rendez kiállítást, honlapjukat ezidő tájt érdemes böngészni, mert azon lesznek a pontos információk:
Ha pedig éppen Bécsben múlatjuk az időt, akkor érdemes elvetődni az erőteljesen kibontakozó, június végén megnyitott MuseumsQuartier Wien-be, mely szép kontrasztja a Gemütlichtkeit hangulatában úszó, és jól ismert bécsi helyszíneknek. Összművészet és kísérletezés:
Néhány ajánlat a friss, nyári, külföldi felhozatalból:
A londoni National Gallery Vermeerről és a delfti iskoláról rendezett kiállítást:

Two Golden Ages címmel az amsterdami Rijksmuseumban mélázhatunk a dán és holland aranykor alkotásai előtt:

A prágai Sternberk Palotában a cseh barokkról idáig rendezett legnagyobb kiálítást nézhetjük meg:

A párzisi Pompidou Központban a nagy Hitchcock kiállítás után Raymond Hains és Adalberto Libera munkáit szemlézhetjük:

Ha Ljubljanában járunk, akkor érdemes tudni, hogy a Theatrum vita et mortis c. kiállítás előkészítése miatt, az állandó kiállítások zárva vannak:

A Velencei Biennálé természetesen tart még, bár aki Bibionébe, meg Jesoloba megy annak úgyis mindegy:

A velencei, bilbaoi, berlini és new yorki Guggenheim Múzeumokról itt kapunk felvilágosítást:
További kiállítás: