napi online kultúra és tudomány

KIÁLLÍTÁS
Álomimázs
A "Világraszóló magyarok" kiállítás (Millenáris) értékelése az Exindexen

A Millenáris Parkban látható, és az utóbbi évek legköltségesebb kiállításának mondható tárlat bemutatását, kritikáját és értelmezését olvashatjuk az Exindex Téma című rovatában.

Elsőként Mélyi József tekinti át a művészettörténész szemszögéből az állami vállalkozást:
[…] "Az utóbbi évek legköltségesebb kiállításának kritikája a megálmodott képek és a valóságos látvány közti szakadék kialakulásának történetéből indulhat ki. Az eredetileg szakemberek által kidolgozott és 2001 nyaráig, a kijelölt rendező, Jerger Krisztina távozásáig érvényes forgatókönyv ugyanis úgy viszonyul a most látható tüllbe borított kiállításhoz, mint Bán Ferenc Nemzeti Színház terve Siklós Mária megvalósult épületéhez (arculattervező a Happy End Kft.). Nem biztos, hogy az eredeti rendezési terv hét méter magas, bejárható Széchenyi-fejével vagy az írók gipszszobraira vetített képeivel a magyar találmányok bemutatására a legmegfelelőbb megoldást nyújtotta volna, de a felmerült és megvitatott gondolatokat értelmes rendszerbe foglalta." […]
http://exindex.c3.hu/tema/index.php3?temafile=2002_01/tessek_felebredni.html

Ezután az eredetileg felkért kiállítás-rendező, Jerger Krisztina, Peternák Miklós és Mélyi József beszélgetését olvashatjuk két részben.
http://exindex.c3.hu/tema/index.php3?temafile=2002_01/interju_jerger_01.html

Majd áttekinthetjük a kiállítás eredeti témacsoportjait, a korábbi tervek alapján:
http://exindex.c3.hu/tema/index.php3?temafile=2002_01/forgatokonyv.html

Végül pedig a megvalósult tárlatról készült képriportot böngészhetjük:
http://exindex.c3.hu/tema/index.php3?temafile=2002_01/slide01.htmlTovábbi kiállítás: