napi online kultúra és tudomány

KIÁLLÍTÁS
Szex és kommunizmus
A Nyílt Társadalom Archívum Centrális Galériája
Budapest, V. Nádor u. 11.

A szocializmusban két dolgot lehetett csinálni unalom ellen: olvasni és dugni – jellemezte röviden, baráti körben a szürke kádári hétköznapokat egy ismert közíró. A közös a két tevékenységben alighanem az volt, hogy a pártállam így vagy úgy, de megpróbált beavatkozni mindkét dologba.

A kommunista rendszer nemi kérdésének ideológiai megalapozását az egykori Freud-tanítvány, a szovjet Aron Zalkind professzor végezte. Az ellentmondásos, ugyanakkor rendkívül befolyásos ideológus Nemi kérdés a szovjet társadalomban című, 1926-ban Leningrádban kiadott művében így ír: „A nemi élet csakis olyan formában engedhető meg, amely elősegíti a kollektivista érzések, az osztályszervezettség, a termelői-alkotói, harci aktivitás és a megismerés iránti vágy növekedését." Zalkind iránymutatása szerint mindenki csak a neki megfelelő partnerrel közösülhet, lehetőleg minél kevesebbszer, hogy az alkotó energiák az osztályharc megvívására és a kommunizmus építésére fordítódjanak.

A kiállítás bemutatja, hogy az '50-es és '60-as években a volt szocialista országok hivatalos propagandája és a mindennapok valósága között milyen ellentét feszült. Hogyan és milyen eszközökkel próbált az államszocialista rendszer behatolni a privát szférába, miképpen próbálta befolyásolni elsősorban a női szexualitást (abortusztörvények, Hős Anya érdemérem), milyen elképzelések voltak a házasság intézményéről, a házasságon kívüli szexuális életről, a kulturált társas szórakozásról (5 órai tea kontra házibuli és éjszakai élet), és erre az érdekeltek milyen választ adtak. A hivatalos propagandakiadványok színes címlapjairól mosolygó családok képe árnyaltabbá válik a privát szférát bemutató, elképesztő mennyiségű képanyag láttán. A kiállítás egy merész kísérlet arra, hogy ezt a témát a nagyközönség számára elsőként az országban bemutassa.

A kiállítás kurátorai a Nyílt Társadalom Archívum munkatársai: Olga Zaszlavszkaja, Ábrahám Nóra, és Robert Parnica.

A multimédia kiállításon a kép- és fotóanyagon kívül videóinstallációk, kortárs képzőművészeti alkotások, magángyűjtőktől kölcsönzött tárgyak, családi albumok, privát fotók, a volt szocialista országokból származó ruhák, alsóneműk lesznek láthatók. A kiállításhoz kapcsolódóan klasszikus és ritkán látható magyar és kelet-európai filmeket vetítünk az Örökmozgóban 2003. januárjában.

A kiállítás nem jöhetett volna létre Tony Fekete értékes gyűjteménye, neves magángyűjtők, a Moszkvai Állami Könyvtár Erotika Gyűjteménye, a Krasznogorszki Filmarchívum, az Ukrán Állami Levéltár, a Drezdai Higiéniai Múzeum, a Berlini Történeti Múzeum, a zágrábi Horvát Nemzeti Levéltár és Könyvtár, a Horvát Történeti Múzeum, az Eisenhuttenstadti Dokumentációs Központ, valamint a berlini Humboldt Egyetem, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, és a Magyar Nemzeti Galéria segítsége és közreműködése nélkül.

A kiállítást megnyitja Igor Kon, neves orosz szociológus, 2002. november 27-én, délután 5-kor a Centrális Galériában (Budapest, V. Nádor u. 11).

OSA honlap


További kiállítás: