. kontextus.hu  napi online kultúra és tudomány

KIÁLLÍTÁS
Giorgionéra várva
Giorgione-kiállítás a Bécsi Kunsthistorisches Museumban


Egyedülálló összefogás eredménye a bécsi Kunsthistorisches Museum Giorgione-gyűjteménye. A washingtoni National Gallery, a berlini Staatliche Museen, a San Diego-i Museum of Art, a firenzei Uffizi és a budapesti Szépmüvészeti Múzeum adta kölcsön azokat az alkotásokat, amelyeket a kiállításon bemutatnak a nagyközönségnek.

Sajnos ennél alig több a pozitívum, amit elmondhatunk a múzeum időszaki kiállításáról. Ugyanis a mindenhol reklámozott kiállítás forgalma óriási, de ennek egyedül az az oka, hogy a kiállítóterem közvetlenül a férfi- és női WC között helyezkedik el. Úgyhogy hiába az elegáns, sötét bordó bársonyfüggöny, az embernek mégiscsak az a legemlékezetesebb élménye, hogy a bejáratnál – az említett helyiségek ajtócsapódásaival egyidőben – szabályos ütemben felcsapó fertőtlenítőszag fogadja.

No, ez nem kedvetlenít el, legalábbis az elején nem, inkább beleolvasok az angol nyelvű ismertetőbe, közvetlenül a női WC falánál. Kiokosodom a méltánytalanul későn felfedezett reneszánsz mester művészetéről, megtudom, hogy halálát legendák övezik, hogy a "reneszánsz vidám hírnökének" nevezték, hogy ő volt az első, aki fekvő aktot festett. Miután ezeket megtudom, beljebb lépek. A teremben homály fogad, hiába, vigyázni kell a képek állapotára. A félhomályt aztán lassan megszokja a szemem, ezzel egyenes arányban viszonylag későn veszem észre, hogy a "kiállítás" egyetlen termet jelent, melynek közepén kis, négyoldalú állványok állnak. Vagyis nagyjából tíz Giorgione-festmény van az állványokon. A többi, a terem falán látható alkotás különböző, Giorgione által ihletett művészektől származik.

Érdekes lehet viszont az, ahogyan a műveket a kiállítás bemutatja: a képek mögött radiogramokat látunk, amelyek segítségével megismerhetjük az alkotás folyamatát. Elképesztő felfedezést tehetünk például, ha A vihar című képet vizsgáljuk. A modern technika megmutatja, hogy ott, ahol a végső változat szerint egy fiatal pásztort látunk, ott eredetileg egy női alak feküdt. A radiogram segítéségével több, eredetileg Giorgionénak tulajdonított képről kiderült, hogy hamisítvány. "Kedvencem" az az elég rosszul sikerült másolat, amely Giorgione egyik leghíresebb önportréját imitálja, s eredetije egy tulipáncsokor. Még így, radiogramon is látszik, hogy a festő az eredetit sokkal jobb technikával festette, mint a sietve összetákolt portrét. Igaz ezzel jóval többet kereshetett mint egy ismeretlen festő csendéletével.

De még a jól felépített kiállítás sem tudja feledtetni a csalódást. A nagyszabású reklám, a metróban sorakozó óriásplakátok tehát alig néhány Goirgione-alkotást takarnak. A kiállítás laikus érdeklődő által nagyjából fél óra alatt megnézhető. Én a szomszédos teremben eredeti Brueghelekkel vigasztalódom. A Falusi lakodalom, a Tél, a Tavasz és a többi allegorikus festményt nagy élmény végre nem tankönyvben és albumban látni. Már csak arra lennék kíváncsi, hogy a magyar muzeológusok és szakemberek nem a bécsiektől tanulták-e a "semmiből nagyot csinálni"-módszert.

Kónya Orsolya

A művek sorrenben: Laura, Fiú nyíllal, A vihar, A pásztorok imádása


Kunsthistorisches Museum
Bécs, Maria-Theresien Platz

Látható: 2004. július 11-ig
Kapcsolódó link:


További kiállítás:

Alberto Giacometti a Szépművészeti Múzeumban
Klimt Schiele, Kokoschka a Nemzeti Galériában
Szamizdat kiállítás a Millenárison
Monet és barátai a Szépművészetiben
EgyHetes a Műcsarnokban
Japán és magyar a Ludwigban
Színes magyar a Néprajziban
Mednyánszky-kiállítás a Nemzeti Galériában
Az Eredeti-másolat-hamisítvány a Néprajzi Múzeumban
Réber a Vigadó Galériában
A 4. ARC a Felvonulási téren
Budapest egy napja a Millenárison
Modigliani, Sautine és barátaik a Budapesti Zsidómúzeumban
A Kitalált hagyomány a Néprajziban
Barbata a Kiscelliben
Párizs és Budapest a divat tükrében - BTM
Verrocchio és görög ékszerek a Szépművészetiben
Magyar Sajtófotó 2002 a Néprajzi Múzeumban
Schéner Mihály a Gerbaudban
I.N.R.I. a MEO-ban
Robert Doisneau az Iparművészeti Múzeumban
Teremtett valóság a Mai Manóban
Szex és kommunizmus a Centrális Galériában
Ember, bőrbe kötve, Veszprémben
Greenaway a MEO-ban
"Álomimázs": kiállítás a Millenárison
Kupka kiállítás a Ludwig Múzeumban
Kedves, vidám dolog Toys R Us a Knoll Galériában
Klimatikus viszonyok a Műcsarnokban
Az interakció Szervize a Műcsarnokban
Párizsi Anziksz az Iparművészeti Múzeumban
Light as a Feather a Mai Manóban
A szépség dícsérete a Nemzeti Múzeumban
Hűsölés a teremben: nyári kiállítások
2. óriásplakát pályázat
SYMPHONIA HUNGARORUM. Magyarország zenekultúrájának ezer éve
Walter Péter a Mai Manó Házban
Kelet vörös a Centrális Galériában
FLASH a Kortárs Művészeti Intézetben
Brassai a Ludwig Múzeumban
Szamizdat kiállítás a Centrális Galériában
Új reneszánsz kút Visegrádon