napi online kultúra és tudomány

MÉDIA
Utazzunk ingyen!
A világ hét csodája az RTL Klubon


A világ hét csodája pofonegyszerű: adott néhány szponzor és a főtámogató, amelyek fizetik, hogy hét héten keresztül hétszer hat híres ember ide-oda kiruccanjon a világba, viszonylag egyszerű feladatokat teljesítsen, de azért minden adásban legyen legalább egy bombázó a férfiak kedvéért, és egy jóképű pasi, hogy a nők is a képernyők mellett ragadjanak, s valakin mindig legyen a főszponzor kedvéért némi pink.

Ja, és el ne felejtsük a legfőbb szempontot: mindenképpen legyen minden adásban egy ember, akin röhögni lehet. Mivel a műsor az RTL Klubon megy, nem is kétséges, hogy RTL-közeli emberek kerülhetnek a különböző adásokba. Így aztán Bálint Antónia szériatartozék, az eddigi három adás mindegyikében ott feszített (ne felejtsük, ő az a bizonyos bombázó, aki miatt a férfiak 25 percre leülnek a tv elé), és az sem tévedett, aki a „röhögni lehet rajta” kategória győztesének Jáksó Lászlót tette meg. A harmadik adásban feltűnik még az ős RTL-es Marsi Anikó, bizonyítva, amit eddig is sejtettünk: legalább annyira rugalmas és alkalmazkodóképes, mint egy darab gránit, és legalább olyan jó a ritmusérzéke, mint egy súlyos koordinációs problémákkal küzdő óvodásnak.

Stohl Andrást sem szabad kihagyni a sorból, vele kivételeznek a szerkesztők. Az első adásban a Dalmát szigetvilágban bolyongott, hogy jól lesülve a műsor végén a tengernél csodálhassa a naplementét. A harmadik adásban Granadában, két bombanővel tanult flamencózni: Eszenyi Enikő és Valkó Eszter (az RTL Klub egyik telefonos-nyerős műsorának műsorvezetője) ráadásul kellően lazák ahhoz, hogy elég jól is táncoljanak. Nemúgy Marsi Anikó, akit ez az egész műsorosdi egyáltalán nem érdekel, a jól megkomponált képek sarkaiban néha feltűnik, amint unott képpel teljesen mással foglalkozik. Persze az is lehet, hogy Majoros Péter (foglalkozása: Majka) és Kótai Mihály társasága nem túl felemelő számára (Kótai például következetesen "flamingómuzsikát" emleget), de régen láttam ilyen látványosan szenvedni valakit képernyőn.

Persze a műsornak van lényege is, és most itt idézem szó szerint az RTL Klub oldalát, kommentár nélkül, csorbítatlanul, mint afféle gyöngyszemet : "A Világ hét csodája főhősei olyan magyar sztárok, akik vállalkoztak arra, hogy a Föld különböző pontjain hajtsanak végre különös feladatokat, amiket telefonon tudnak meg. Amikor az ember csak magára számíthat, ahol a mobiltelefon az egyetlen kapcsolat a külvilággal. Hat magyar sztár, aki bátran nekivágott az ismeretlennek..." Újra itt van az összekötőkben unalomig ismételt "harc az elemekkel, küzdelem az ismeretlennel". Hát, nem tudom, ha engem kidobnának Granadában, nem hiszem, hogy a küzdelem lenne az első szó, ami eszembe ötlik… Felmerül a másik lózung is: "csak az egyik csapat győzhet", node kit érdekel ez, beleértve a is műsorkészítőket? A második adásban Izlandon kalandoznak a versenyzők, azon kívül, hogy a műsor végén mindenki megfürdik egy hőforrásban, a verseny csíráját és eredményhirdetést bírtam csak felfedezni, de ez nem érdekes. Ezen a ponton jegyezném meg, hogy egy rendes nőnél, pláne, ha kb öt fokban Izlandon jár, mindig van bikini. Kiegészítésként felhívom a figyelmet, hogy a teljes smink még akkor is kötelező, ha hányni készülünk az Jeges tengerbe vagy éppen tehenet kell fejni éjjel fél11-kor.

Tartok tőle, hogy a műsor csak azt szolgálja, hogy a néző kedvet kapjon egy másik ország meglátogatására, mert sokkal inkább érdekel bennünket az, hol áztatta bütykeit Janicsák István, mint a szélsőségesen gyönyörű Izland. Legalábbis a műsorkészítők láthatólag ezt gondolják. A végére csak egy kérdésem marad: ki az a Dukai Regina, aki már két adást végigutazott az RTL Klub jóvoltából?

Kónya Orsolya


Kapcsolódó link:
A műsor oldala az RTL Klubon
Korábbi kritikák: