napi online kultúra és tudomány

MÉDIA
Furcsa pár
A Mokka a tv2-n


Közel egy hetet viaskodtunk, hogy megírjuk-e véleményünket a tv2 új, reggeli magazinműsoráról. Az első adás napján jelent meg az index.hu oldalain –szabózé- éles hangú kritikája a Mokkáról, majd Havas Henrik válasza ugyanitt, nem kevésbé szarkasztikus stílusban. Mindezzel együtt aztán, a műsor több mint egy hetes története után mégis úgy döntünk, mi is hozzátesszük a magunkét.

Claudia augusztus 14-én reggel, nagyjából negyed 9-kor bukik le. Ekkor ugyanis a következő mondat hagyja el gondosan sminkelt száját: "Sokan azt mondják, hogy olyanok vagyunk, mint a Szépség és a Szörnyeteg." Kis szünet, a kamera éppen rányitna Havas Henrikre, de ekkor jön a lényeg: "csak nálunk nem következik be a csoda"- mondja Liptai Claudia, aztán, abban a hiszemben, hogy már nem láthatjuk, pici kis grimaszt enged meg magának. Többé-kevésbé figyelemmel kísértük a műsorfolyamot, de egészen idáig tökéletes volt a „dögös, buta vörös” illúziója, itt azonban kiderül, amit már eddig is sejtettünk: Liptai világos vörösre festett fürtjei alatt némi intelligencia is rejtezik.

A Mokka alapvetése nagyjából annyi, hogy Havas Henrik okosakat kérdez egy ronda, IKEA-fotelekkel és dekorelemekkel tarkított környezetben. Claudia pedig – amellett, hogy hagyja magát ugratni – butákat kérdez ugyanabban a ronda, műanyagkasznikkal határolt díszletben. A dolog működik, de mégsem. Havas nem mindig áll a helyzet magaslatán: 7-én például így kezdi a műsort: "Átmegyek a másik helyszínre, addig is nézzék Claudiát, érdemes." Mikor Nemere Istán a robotika három törvényéről beszél, akkor nagyokat ásít. Ezzel talán olyan nagy baj nem is lenne, ha a néző nem lenne tanúja az esetnek. A kedvencem azért mégis a következő mondat: "Széchy Tamás nagy hazafi volt, mert megtette azt, amit a haza megkövetelt." Ezt a fordulatot aztán nem is sejthettük volna, de hogy a Budapesti Médiaintézet vezetőjének csak ennyi jusson eszébe Széchy Tamásról, nemcsak szomorú, hanem már-már nevetséges is. Nehéz elhinni, hogy az általa igazgatott intézmény valóban felkészült tévés személyiségeket képez a munkanélküliek népes seregébe. Nomeg a gond, ha két vendég van: Havas láthatóan még az élőben közvetített, kézfogásos bemutatkozás után sem tudja, melyik vendége kicsoda, mikor a dolog tisztázódik, akkor is többször téveszt.

A műsor sajátossága, hogy a kép alján egy sávban a hírek, a műsor ajánlója, az aznapi horoszkóp és a nézők sms-szövegei keverednek- á la CNN. Semmi baj nem lenne, lényeges a tájékozódás, hiszen a mai nézőnek már nem elég egy egyszerű beszélgetős műsor, több sávon kell dönteni agyába az információkat. De hogy a félbemaradt horoszkópom után rögtön azt kelljen olvasnom, Liptai Claudia minek vette fel ezt a testhez álló nadrágot?! Ez nem az információs sáv olvasására sarkall.

A kedvenc blokkom mégis Lutter Imre időnkénti bejelentkezése, aki foglalkozását tekintve „száguldó riporter”, ezt oda is írják a neve alá A feladata csupán annyi, hogy elmesélje: hol van dugó Budapesten, és hol üvöltöznek éppen egymással a sofőrök a reggeli csúcsforgalomban. Szeretnék én Lutter Imre lenni. Bizonyítékot láthatunk arra, hogy a szerkesztőkben van némi jobbítási szándék, még akkor is, ha kissé szerencsétlenül sül el a dolog. A múlt héten egy egyszerű, ámde rosszul sikerült fotóval oldották meg a telefonos bejelentkezés képi részét, most viszont már egy egész kisfilm látható alatta: Lutter Imre indiánszökdelést imitálva úszik át a képernyő hátterében. Elöl ugyancsak ő, telefonjával és állandóan tátott szájával éppen úgy fest, mintha fotókat készítenének róla a rendőrségi nyilvántartás részére. Mégsem szeretnék Lutter Imre lenni.

A műsor szándékai szerint egyaránt szolgáltat napi politikát és a bulvárhíreket, így sikerült kedden behívni az előző héten, csütörtökön kiégett BKV-busz sofőrjét. A felkonf. után a következő beszélgetés zajlik le a két műsorvezető között:
Havas: "Menjünk át a buszsofőr úrhoz!"
Liptai: Átmegyünk a buszsofőr úrhoz."

S annak illusztrálására, hogy Liptai Claudiának tényleg nincs más dolga mint szajkózni, amit Havas mond, álljon itt a végső tény. Szeptember 7-én, Ádám napjának reggelén Havas a következő kéréssel fordul hozzá: mondja a kamerába: "Ádám, hol vagy?" Ennek a kérésnek Liptai eleget is tesz. Mint ahogy a reggel folyamán még legalább háromszor. Hát nem csudálatos, hogy milyen buta ez a nő? – kérdezheti joggal a néző. Halkan tenném hozzá: vagy csak jó színésznő.

Kónya Orsolya


Mokka-tv2
2004. szeptember 7-14.


Kapcsolódó link:
A Mokka oldala, a képek lelőhelye

-szabózé- cikke az index.hu-n
Havas Henrik válasza
A Népszabadság kritikája
Korábbi kritikák: