napi online kultúra és tudomány

MÉDIA
Rózsaágyas cudar világ
A Győzike show az RTL klubon


"Nehéz. Elmentek Anyáék. Beteg lettem aznap. Anyának szerintem lelkiismeret furdalása volt, hogy itt hagy betegen. Gyógyszert szedtem. Nekem is rossz volt kicsit, hogy itt hagytak. Nem volt olyan jó a nagyiékkal, mert anyát szeretem jobban. Hiányzott anya. Arra gondoltam, hogy most kit ölelek át. Szerettem volna átölelni anyát. Azt éreztem, hogy hiányoznak. Féltem, hogy mi van velük. Arra gondoltam, hogy milyen az, amikor itthon vannak. Mamáékkal voltunk szánkózni a hétvégén és elmentünk hamburgerezni is, kártyáztam a papával és tanultam. Tegnap este nem hívtak Anyáék. Nem tudtam, hogy mi történt velük, aggódtam miattuk. Hívtam őket a mobilon, ki voltak kapcsolva. Arra gondoltam, hogy valami történt velük. De szerencsére hívtak és minden rendben volt. "

Ez a mélyen szántó naplórészlet Gáspár Evelyn blogjáról való, megtekintheti bárki, s tartok tőle, hogy sokan olvassák. Ha lehet hinni a nézettségi adatoknak, Győzike alias Gáspár Győző, a tőmondatokban fogalmazó lány apja mindent és mindenkit tartolt az elmúlt néhány hétben: a Győzike só sikeres. Hogy miért, ki tudja.

Mert mit is látunk: kameramannok (nem rejtett kamerák!) segítségével elevenedik meg Győzike világa, ahol a zebracsíkos keveredik a haragos vörössel, a műszőrme a valódi bőrrel. A nézőnek megvan az illúziója, hogy a valóságot látja, amelyben Győzike fel-alá járkál, "cigányosan" beszél, a családja dettó, már csak az hiányzik, hogy Bea asszony néhány jénait is a földhöz vágjon. Az illúzió persze csak illúzió marad. A só jól felépített PR-ja Fábry Sándor beszélgetős műsorában kezdődött, amikor is a koncepció szerint híres szülők gyermekeit hívták be a stúdióba. Az egyik meghívott éppen Evelyn volt, a felvágott nyelvű, de cseppet sem dialektusban beszélő nagyobbik Gáspár-lány. Ezek után felmerül a kérdés: elhihetjük-e, hogy a Győzike sónak bármi köze is van a valósághoz? Elhihetjük-e, hogy Győzike és családja nem egy napot bolondozik csak a berendezett, pesti lakásban, és nem az történik-e, hogy a hét fennmaradó részét Salgótarján mellett töltik a családi fészekben? Elhihetjük-e, hogy a só miatt a két gyerek kiiratkozik az oviból/suliból, s ha mégis így van, elhihetjük-e, hogy Győzike a minimális családapai követelményeknek megfelel?

Azt hiszem, nem. Más kérdés, hogy a néző miért nézi, hogy három ember veszekszik a képernyőn vagy hülyítenek egy Sebeők nevű, egykor jobb időket látott filozófust? Miért van az, hogy Váncsa Szellemvasút című műsorát egy adás után "kiszavazza" az RTL Klub vezetése, és Győzike még mindig ott virít a képernyőn? Talán mert jobb a szövegírója? Talán...

De a legfontosabb kérdés: miért gondolja azt az RTL Klub vezetése, hogy a néző hülye, és nem jön rá, hogy az egész kamu? Talán mert a Fókuszban is azt látjuk, hogy Győzikét megfenyegették, most meg már fel is jelentette valaki: Győzike rosszul érzi magát. Sőt. Győzike sír. Igazi, nagy, krokodilkönnyeket. Ez a biznisz, nem a Teleshop.

Kónya Orsolya


Győzike show

RTL Klub


Kapcsolódó link:
A Győzike show oldala
Evelyn blogja
Korábbi kritikák: