napi online kultúra és tudomány

MÉDIA
A röhej foka
A rettegés foka az RTL Klubon


"Vegyél egy nagy lélegzetet! Itt nem lehetsz anyámasszony katonája! Ez a Rettegés Foka!" – többek között ez a bombasztikus mondat olvasható a műsor beharangozójában az RTL Klub honlapján, s aki ebből indul ki, az nem is sejtheti, hogy magasban, egy gigantikus hinta tetején zászlócskákat gyűjtögető sztárokat fog látni A rettegés foka legelső adásában, amelyhez Balázs, a mindig jólfésült műsorvezető a földön az "Aztamindenit" mondat ismétléseit képes csak kinyögni.

A rettegés foka lényege, hogy a sztárok legyőzzék félelmeiket, és... Nincs és, a műsorkészítők nem törekednek arra, hogy ezzel üzenjenek a nézőknek, és őket is hasonló erőfeszítésre bírják. Jobb híján marad a nézgelődés, a tévé előtt tettyedve, sörrel-pattogatott kukoricával felszerelkezve röhögni a Nagy Embereken. Az első adás Nagy Emberei elég vegyes közegből kerülnek ki: Győzike például saját magát követi a tévében, hiszen az új műsor a Győzike show után következik – persze megfelelő mennyiségű PH- értékkel (copyrights by Fábry Sándor) elválasztva. Mellette április 25-én a már említett Balázs, Csonka András, Niki Belucci, Fekete Pákó és Terecskei Rita szerepel a műsorban, két csapatba, a Sárgákéba és a Feketékébe rendeződve . A szereplőválogatás mikéntje számomra rejtély, legfeljebb az lehet a fő elv, hogy RTL Klub-közeli embereket szedjenek össze. Miután a tv2 "mindenki Misijének" kiáltotta ki Michelle Wilde-ot, egyértelmű volt, hogy az éppen GYES-en lévő pornósztár helyett valakit be kell hozni a csatornához, maradt hát Niki Belucci, hogy a nézők bizonyos rétegének érdeklődését kiszolgálja. Egyértelmű, írtam az előbb, node persze csak a csatorna kitekert logikája szerint: a pornóval lehet növelni a nézettséget, ennél már csak Fekete Pákó bénázása nyomhatja feljebb a statisztikát. Hogy Terecskei Rita, a Zanzibár énekesnője mit keres a társaságban, lövésem sincs. Csonka Andráson már nem csodálkozom, legfeljebb akkor tudna meglepni, ha hétfő este, élőben, főműsoridőben képes lenne elmondani hibátlanul egy Ady-verset.

Az adásban beszélni is kell, elmondani a próbatételek közben gondoltakat, s ebben a küzdelemben Fekete Pákó, aki nemrégiben még a tv2 Activity Showjában bizonyította, hogy milyen kevéssé bírja a magyar nyelvet, bizony alulmaradt. Így nem csoda, ha abban a próbában, melyben egy patkányokkal teli üvegkoporsóban kell lebilincselve, a csapattársai utasításai alapján megkeresni egy bilincskulcsot, csúfos véget ér.

A műsort Lilu vezeti, aki levetkőzte az üvöltözős-Való Világos stílust, emellett egyszer pátyolgat, máskor azonban szigorú, de rossz pedagógusként bánik a játékosokkal. Előbbi bánásmód néha fura dolgokat művel: 1:1-es állásnál például közli: "Semmi nem dőlt még el." Valóban. A műsorban amúgy az is kiderül, hogy Győzike is ember, nemcsak egy kameramániás bohóc: a patkányos feladatot látva elsírja magát, és nem hajlandó bemenni az üvegkoporsóba. Ezek után nem csoda, ha a legutolsó, zászlószedős feladatban csak az egyensúly feladatkörét bízzák a százhúsz kilós sztárra.

Az olvasó figyelmébe ajánlom a műsor honlapját: itt mindenki meggyőződhet például arról, hogy Növényi Norbert teste mennyire eltunyult, és hogy még az XXXL-es mentőmellény is kicsinek bizonyul a hatalmas hájtömegre. Bár erről a tévében is meggyőződhetünk majd, valamelyik sokadik adásban. S ha aztán a sztárok elfogytak, jöhetnek a mezei nézők, akiket valószínűleg már nem fognak Buenos Airesbe szállítani, hanem itthon majd valami elfekvő rakétasilóban küzdhetnek az 5 millió forintos díjért.

Kónya Orsolya

A rettegés foka, RTL KLUB, 2005. április 25.

A képek a műsor honlapjáról származnak.

Az adás stábja:
Vágó: Papp Miklós
Operatőr: Árva László, Mitko Sztojcsev
Rendező: Dombóváry Kristóf
Főszerkesztő: Ökrös Gergely


Kapcsolódó link:
A rettegés foka oldala
Korábbi kritikák: