napi online kultúra és tudomány

RIPORT
Öt nap – fél sziget
Helyszíni beszámoló a marosvásárhelyi Félsziget Fesztiválról


Harmadik alkalommal rendezték meg Marosvásárhely Week End Telepén a Félsziget Fesztivált, mely a budapesti Sziget „kistestvére”. A szervezők ugyan helyiek, viszont a fesztivál anyagi fedezetét Gerendai Károly és cége, a Sziget Menedzsment Kft. biztosítja. A vasárnap zárult esemény egyelőre veszteséges, de az alapítók jövőre már nullszaldóra számítanak. Az érdeklődés pedig minden eddigit felülmúló volt: 75 százalékkal több hetijegyet adtak el mint tavaly.

A helyszín ideálisnak mondható: a Maros partján, egy szépen kialakított, hangulatos fürdőtelepen rendezik a fesztivált. A hetijeggyel strandolni is lehet, avagy romantikusan csónakázni, kinek mi tetszik. A Félsziget egyik leghangulatosabb helyszíne például az Irodalmi Hajó volt, ahol A Hét szerkesztősége szervezett elit értelmiségi (irodalmi) programokat. Egy hosszú beszélgetést sikerült elcsípni itt: Kukorelly Endre, Vida Gábor, Szőcs Géza és Zilahy Péter írók vitáztak a kortárs magyar irodalom helyzetéről. Főként a folyóiratok meglehetősen bebetonozódott rendszeréről esett szó. Kukorelly élesen bírálta a középszerű, begyöpösödött gyakorlatot. A szinte elviselhetetlen meleg ellenére parázsul folyt a vita, hullottak az érvek, csak sajnos kevesen voltak kíváncsiak rájuk.

A hangos többség inkább a kétes tisztaságú medencékben való fürdőzést vagy a számtalan kocsma egyikében való sörözést választotta. Amiben igazán nem mutatkozott hiány a Félszigeten, az a sör: Bergenbier, Ciuc, Ursus, esetleg Becks – a magyarországihoz képest rendkívül mérsékelt áron. Etető hely már kevesebb kínálkozott, de ezek is elfogadható áron dolgoztak. Egyelőre itt nincs nyoma a Szigeten tapasztalható vásárló-csapolásnak. Persze a léptékek is sokkal kisebbek, és mindenki ismerőse mindenkinek. Ez egy baráti fesztivál, kellemes időtöltés, és nem a feltétlen fogyasztásról szól.

A szervezés hatékonyságával azért még akadtak gondok, és több mobil WC kellene, meg több ivóvíz a meleg miatt. Kínos, hogy a budapesti NEO együttes (a Kontroll zenéjének írói) koncertjét a műsorfüzet téves helyszínre hirdette meg, ráadásul román zenekarnak is titulálták őket. Profi műsort adtak tizenöt embernek, a fesztivál kisebbik, Maros parti színpadán. Sajnos végül nem lépett fel a Félszigeten az Amorf Ördögök – sok rajongó nagy bánatára. Lehetett viszont látni a román könnyűzenei élet nagyjait. És itt tényleg nagyokra, népszerű, színvonalas együttesekre kell gondolni. Ilyenkor érezhető, hogy a két kultúra egymás mellett élésének mennyi előnye van: egy erdélyi fesztivál eleve több forrásból válogathat. Másrészt nem elhanyagolható szempont, hogy Marosvásárhely lakosságának jelentős része román, és a fesztivál életben maradásához egyre bővülő bázisra van szükség.

Hangulatos koncertet adott a Sarmalele-Reci, azaz magyarul a "Hideg töltöttkáposzta" nevű zenekar. Finoman alternatív hangzásukkal és életbe vágó szövegeikkel remekeltek. Utánuk mindjárt a Timpuri Noi (Új idők) következett, a román Kispál és a Borznak nevezhető zenekar, akik dögös zenéjük mellett szintén ütős szövegeikkel taroltak. Örülök, hogy láthattam a nagyszínpadon a Luna Amara-t (Keserű hold): ők egy trombitával adtak etnósabb balkán-hangzást zenéjüknek. A dalok náluk szinte versek, és szerencsére a Szigeten is fellépnek – végre. A koncert alatt végig arra buzdítottak, hogy „Salvaţi Roşia Montană” vagyis Mentsétek meg Verespatakot! Iliescu volt elnököt is keresetlen szavakkal illeték, és egyik számukat azoknak az ezreknek szentelték, akik a bányászjárások következtében hunytak el. (Nézzék meg a Szigeten!)

A magyar felhozatal is tartogatott színvonalat, nem sorolnám feltétlenül ide a Neoton Famíliát, akik hatalmas tömeg előtt zenéltek – sikerrel. Volt Anima Sound System, Kispál, Tankcsapda, Hobó, Republic és Ossian is. Szombaton az ősöreg Deák Bill Gyula lépett fel, a „blues legnagyobb királya”, és tüzes, kemény koncerttel írta be magát a szívekbe. Telt, fájdalmas hangja még a régi, és a klasszikus blues-ok valahogy nem avulnak, ma is borzongva lehet hallgatni.

A Félsziget kétségtelenül legnagyobb szabású együttese az Apocalyptica volt. Tömött nézőtér előtt, felfokozott hangulatban játszhattak. Korábban, egyszer a Szigeten láttam őket, egy délutáni időpontban, és akkor nem tudtak hatással lenni a közönségre. Ezúttal ezreket ragadtak magukkal. Őrülten „vágták” a heavy metált szolid csellóikon. Miattuk is érdemes volt a Félszigetre gyúródni.

A szervezők és Gerendai Károly ígérete szerint jövőre is lesz Félsziget, bár nem zárták ki, hogy esetleg más helyszínt keresnek a rendezvénynek. Marosvásárhely mindenképpen nyer egy ilyen, erdélyi mértekben gigafesztivállal: kár, hogy az önkormányzat csak ímmel-ámmal tűri meg a Félszigetet. Hátha egy év alatt a politikai szelek is változnak, és sikerül zökkenőmentesebb, de még mindig emberi léptékű eseményt létrehozni.

Sőregi Melinda, Marosvásárhely

Fotók: Fehér Csaba (KonTextus.hu) és felsziget.ro (Krausz K. Róbert és Balogh Ildikó)

Köszönjük a szervezők segítségét!


Kapcsolódó linkek:
A Félsziget Fesztivál honlapja
Részletes napi beszámolók a TransindexenKorábbi riportok:

Gyula
Szentendrei skanzen
Cserhát és Karancs-Medves
Volt2005 - harmadik beszámoló
Volt2005 - második beszámoló
Volt2005 - első beszámoló
Tűzraktár
Róma
Vilnius 2.
Vilnius 1.
London májusban
A nők a rendszerváltásban - a Tűsarok.org rendezvénye
Könyvfesztivál 2005
Barcelona
A párizsi Salon du Livre
Riport a műjégpálya utolsó napjáról
Párizsi riport
Európa Kulturális Fővárosa
Ursula Martinez
Ljubljana
Anifest2
Kínai Állami Cirkusz Budapesten
Hollandiai riport, 2. rész
Hollandiai riport, 1. rész
AlterNative Marosvásárhelyen
Madách Művész Szalon
Senkálszky 90
Budapesti Állat- és Növénykert
Az Extrém Off Show a Millenárison
Légiparádé augusztus 20-án
Thealter és SZASZSZ Szegeden
Prága
Az Európa Kiadó az A38-on
11. Nemzetközi Dobos és Ütős Gála Cegléden
Mediawave 2.
EU-csatlakozás Bécsben
EU-csatlakozás Budapesten
SZÓ: Tilos összművészeti fesztivál
Mediawave
Kecskemét
Győri Nemzetközi Ütőstalálkozó
Súgó CSiga Díj: gála
A kolozsvári színház Pesten
Menzel Pesten
A STOMP a Kongresszusi Központban
Operamesék a Nemzeti Színházban
Változások előtt a Bárka Színház
Piacok Pesten és Budán
Sufni-új színházi tér Budapesten
Rádió C-buli a Petőfi Csarnokban
Könyvvásár Marosvásárhelyen
Alter-Native Marosvásárhelyen
Sopron
Spinoza Ház
Kolozsvár
Nyitóbuli PONT Műhely módra
Merz ház
Gyirgyói életképek
Budapest by night
Budapest Plázs másodszor
Keszthelyi kerengő
Budapest Plázs-testközelből
Szegedi bolyongás
A King Crimson a Millenárison
Stigmafesztivál a Merlinben
Mikibácsi-maraton: Jancsó 3+1 a Bárkán
Mozart! bemutató előtt az Operettben
Március 15. Budapesten