napi online kultúra és tudomány

RIPORT
Kalandozások az Északi-középhegységben
Cserhát és Karancs-Medves


A fülledt, nyüzsgő nagyvárosból legalább a nyáron érdemes vészkijáratokat keresni. Irány a természet! Első utam az Északi-középhegység néhány érdekességéhez vezetett.

Nógrád egyik eldugott kis csücskében, Kishartyán mellett hullámzó kőtenger emelkedik, a Kőlyuk-oldal. A harmincmillió évvel ezelőtti tenger partján felhalmozódott homokkő gyűrődéseiben megőrizte a régmúlt idők vízfodrainak emlékét. A tengerből már csak egy kis „tengerszem” maradt: piciny tavacska a körös-körül húzódó hegyek rejtekében. Nem mondhatni, hogy még a madár se jár erre, mert fejünk fölött ölyvek kerengtek, de rajtuk kívül egy lélekkel sem találkoztunk. Ha az ember felkapaszkodik a kőfodrokon a hegytetőre, gyönyörű kilátás tárul elé, megnyugtató tágasság és nyugalom. Kicsit arrébb a sziklafalba vájt barlangba lehet fölkapaszkodni, sajt-lukakhoz hasonló kőnyílásokon kukucskálni ki a világra, mint hajdan tehették az itt meghúzódó remeték.

A környék másik természeti remeke a riolittufa, Kazár falu határában. Földöntúli, mondhatni holdbéli táj. Hófehér, csupasz kőfodrok, növényzet nélkül. Olyan, mint egy vénséges, kővé vált emberi arc mély barázdákkal. Az előbbi tájat a víz alakította, ezt pedig a tűz. Jobban mondva vulkán, hiszen a riolittufa vulkánkitörések szórt anyaga, amelyet sokmillió évvel ezelőtt köpött ki magából a föld gyomra. Persze a felszíni munkálatokat itt is a víz végzi, a ráncokat – amelyek akár a 15-20 méteres mélységet is elérik - az vési a kőarcba. Morzsalékos, kavicsos a felszín, én egy jó nagyot bucskáztam az egyik kőbarázdán – nem árt óvatosnak lenni.

Szintén vadregényes és nem kevésbé veszélyes terep a Páris patak szurdokvölgye Nógrádszakál közelében, amely a „Palóc Grand Canyon” néven is ismert. Több millió évvel ezelőtt folyó kanyargott itt, és a felhalmozódott hordalék megkövesült rétegeit lehet megcsodálni. A hajdani folyó úgy vájta ki medrét, hogy ha a szurdokban sétál az ember, fölémagasodnak a hordalékból keletkezett, sziklaszerű építmények. Néhol fagyökerek szövik át a kőrétegeket, itt-ott kidőlt fatörzseken és mohától csúszós kőtömbökön kell átmászni. Indák nyúlnak a gyanútlan vándor után, és szúnyoghadak ostromolják. Tavasszal és ősszel, esőzések idején még csordogál a Páris patak, egyébként a látogató csupán a kiszáradt medret láthatja, amelyben érdekes mintázatú és színű köveket lehet gyűjteni.

Ha az Északi-Középhegységben, illetve a Cserhát és Karancs-Medves környékén túrázunk, mindenképpen másszuk meg a Karancs csúcsot. A környező falvakból is – Karancslapujtő, Karancsalja – elindulhatunk, de Salgótarjánból, a megyeszékhely különböző részeiből is kanyarognak turistautak a csúcs irányába. Kalandvágyóbbak bringával is nekivághatnak, ám nem árt a túrakerékpáros tapasztalat. Jó idő esetén csodálatos panoráma nyílik a Karancsról, de esős, felhős időben is gyönyörködhetünk a viszonylag érintetlen erdőkben. Tűlevelűek és lombhullatók váltják itt egymást, ez attól is függ, hogy melyik turistaúton indulunk. Több fenyvessel találkozunk, ha a zöld jelzésen, Karancslapujtő felől szeretnénk elérni a csúcsot.

Kalandra fel!

Tamási Dénes

Fotók: Tamási Dénes


Kapcsolódó linkek:
Információk a Cserhátról
Kirándulási lehetőségek
Túra az Északi-középhegységbenKorábbi riportok:

Volt2005 - harmadik beszámoló
Volt2005 - második beszámoló
Volt2005 - első beszámoló
Tűzraktár
Róma
Vilnius 2.
Vilnius 1.
London májusban
A nők a rendszerváltásban - a Tűsarok.org rendezvénye
Könyvfesztivál 2005
Barcelona
A párizsi Salon du Livre
Riport a műjégpálya utolsó napjáról
Párizsi riport
Európa Kulturális Fővárosa
Ursula Martinez
Ljubljana
Anifest2
Kínai Állami Cirkusz Budapesten
Hollandiai riport, 2. rész
Hollandiai riport, 1. rész
AlterNative Marosvásárhelyen
Madách Művész Szalon
Senkálszky 90
Budapesti Állat- és Növénykert
Az Extrém Off Show a Millenárison
Légiparádé augusztus 20-án
Thealter és SZASZSZ Szegeden
Prága
Az Európa Kiadó az A38-on
11. Nemzetközi Dobos és Ütős Gála Cegléden
Mediawave 2.
EU-csatlakozás Bécsben
EU-csatlakozás Budapesten
SZÓ: Tilos összművészeti fesztivál
Mediawave
Kecskemét
Győri Nemzetközi Ütőstalálkozó
Súgó CSiga Díj: gála
A kolozsvári színház Pesten
Menzel Pesten
A STOMP a Kongresszusi Központban
Operamesék a Nemzeti Színházban
Változások előtt a Bárka Színház
Piacok Pesten és Budán
Sufni-új színházi tér Budapesten
Rádió C-buli a Petőfi Csarnokban
Könyvvásár Marosvásárhelyen
Alter-Native Marosvásárhelyen
Sopron
Spinoza Ház
Kolozsvár
Nyitóbuli PONT Műhely módra
Merz ház
Gyirgyói életképek
Budapest by night
Budapest Plázs másodszor
Keszthelyi kerengő
Budapest Plázs-testközelből
Szegedi bolyongás
A King Crimson a Millenárison
Stigmafesztivál a Merlinben
Mikibácsi-maraton: Jancsó 3+1 a Bárkán
Mozart! bemutató előtt az Operettben
Március 15. Budapesten