napi online kultúra és tudomány

THEALTER-SZASZSZ
Cerka
Fiatal kritikusok szemináriuma Szegeden


Immár második alkalommal adott helyet a SZASZSZ-THEALTER a Nemzetközi Kritikus Céh és magyar tagszervezete által szervezett kritikusi szemináriumnak. A szemináriumot fiatal, pályakezdő kritikusok számára rendezik. Idén Karsai György vezette az angol nyelven zajló foglalkozásokat. A résztvevők rövid írásokban számolnak be a látottakról, melyeket folyamatosan közlünk, és itt olvashatják a fiatal szakírók rövid életrajzait is.

A Cerka résztvevői és írásaik:

Szántó Márta: a Magyar Szó, az újvidéki székhelyű, vajdasági magyar napilap művelődési rovatának munkatársa. Az M2 Magyar Ház szerkesztőségének és a Duna TV vajdasági tudósítója.

Szántó Márta: Szegedi Godot-várás

Csurkovics Iván: "Horvátországban, Zágrábban élek. A Zágrábi Egyetem Zeneakadémiáján zenetudományi szakot végeztem, jelenleg a Zágrábi Egyetem Bölcsészettudományi Karán összehasonlító irodalomtörténet és hungarológia szakos végzős hallgató vagyok. Tanulmányokat, kritikákat publikálok horvát és magyar kulturális folyóiratokban, továbbá a Horvát Rádiónak dolgozom, és műfordítással is foglalkozom. Különösen a zene, a színház, az irodalom és az ezek között számtalan formában létrejövő kapcsolatok érdekelnek."

Csurkovics Iván: Vadkacsa vacsorára

Ioana Moldovan 28 éves, 1998 óta Bukarestben él. A magyar határhoz közeli Nagyváradon született. 2000-ben jogi diplomát szerzett, 2002 óta pedig a Ion Luca Caragiale Színház- és Filmművészeti Egyetemen színházi tanulmányokat folytat. 2005 októberétől a Caragiale Egyetemen színház- és performance-történetet fog tanítani az első éveseknek. Részt vett a 2005. augusztus 15-20. között Sfantu Gheoghe-ban megrendezett ANONIMUL Nemzetközi Független Film Fesztivál szervezésében. (A fesztivál díszvendége idén Peter Greenaway.)

Ioana Moldovan írása angolul

"Amikor fel akarok dobódni, akkor elmegyek színházba, és az első sorba ülök. Úgy nézem az előadást, mint az emberségünkön vagy annak hiányán lefolytatott, örökké tartó nyilvános műtétet."

Monika Gerbocova: 25 éves, Besztercebányán (Szlovákia) a Művészeti Akadémia színházi szakán végzett rendezőként. 2004-ben részt vett a lengyelországi Bialystokban lévő Zelwerowicza Színházi Akadémia báb szakán egy kurzusán. Spisska Novában dolgozik, mint a Spisske divadlo rendezője, valamint tanársegéd a besztercebányai akadémián. Elsősorban a vizuális színház és a kísérleti bábszínház érdekli.

Monika Gerbocova: Vizuális vers

Velin Andrea: III. éves egyetemi hallgató a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem teatrológia szakán. 1 éves ösztöndíjjal tanult a 2004/2005-ös tanévben a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

Kereskényi Hajnal: Dramaturg, a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemen végzett 2004-ben. Jelenleg a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának dramaturgja, irodalmi titkára.

Kereskényi Hajnal: (UN-)CONTROL, ALT, DEL, Mítoszt formáló kezek

Trifonov Dóra: "A Veszprémi Egyetem Színháztörténet Szakán szereztem diplomát, és részt vettem a Hajónapló Műhely munkájában. Színházi kritikáim jelennek meg a Kritika című lapban. A Közép-Európa Táncszínház, majd a Magyar Tánctudományi Társaság és az Alternatív és Független Színházak Szövetsége munkatársaként dolgozom, 2004 óta a Szegedi Alternatív Színházi Szemle egyik szervezője vagyok."

Trifonov Dóra: Bevásárlószatyor-filozófia


Cikkünk a 2004-es fesztiválról:
Tudósítás a 2004-es fesztiválról

Cikkeink a 2003-as fesztiválról:
Beharangozó
Szegedi napló I.
Szegedi napló II.

Kapcsolódó linkek:
A fesztivál hivatalos oldala
Sebestyén Rita fesztiválnaplója a szinhaz.hu-n
Interjúnk Szögi CsabávalKorábbi idei SZASZSZ-riportok: