napi online kultúra és tudomány

ZENE
Ízelítő
"Szekérnyom" cigányzenei fesztivál a Művészetek Palotájában


A Művészetek Palotájában július 14-24. közötti koncertek minden előadója unikum a maga nemében. A szervezésre nem lehet panasz, hiszen kedvünkre kalandozhattunk a cigányzene szerteágazó stílusaiban Pakisztántól a Balkánon át Franciaországig.

A tíznapos fesztivál programjából két napot szemeltem ki. Július 22-én a Parno Graszt, majd a Mostar Sevdah Reunion húzta a talpalávalót, július 23-án pedig a Vera Bilá & Kale, Esma Redzepova és Mitsoura játszott.

A Parno Graszt eddigi pályafutása igazi sikertörténet: a zenekar jó tizenöt éve alakult, egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kis faluban. Azóta három nagylemezük került a boltokba, a Rávágok a zongorára című albumuk révén pedig nemzetközileg is ismertek és elismertek lettek.

A mostani, közel hetven perces koncerten sem csalódtunk. Előadásuk kifogástalan, a bőgő, szájbőgő, kanna, kanál, gitárok felállás jól illeszkedik a nyers és egyszerű szövegekhez. A pontosság itt nem követelmény, a nóták esetlegessége azon múlik, hogy a közönségnek van-e kedve énekelni vagy táncolni. Pont ez a közvetlenség a csodálatos, ahogyan ezek a kiváló zenészek minden fellépésükön varázslatos hangulatot teremtenek. Még itt, a lendületes muzsikára kissé alkalmatlan Fesztiválszínházban is. Mindenkinek mozgott valamije: keze, lába, feje, a közönség jelentős része pedig legszívesebben kihajította volna a székeit és táncra perdült volna. Tegyük hozzá: okkal.

A szünet után másfelé kalandozunk. A hat éve alakult, boszniai Mostar Sevdah Reunion hangzása egyedi és szinte besorolhatatlan. Akinek még nem volt hozzájuk szerencséje, annak a portugál fado-t említeném, de itt a hangzás erőteljesebb, csakúgy, mint az elektronikus hangszerek jelenléte. Mondhatni blues-zene. A velük fellépő Ljiljana Buttler mély, telt hangja pedig tökéletesen idézi mindazt a hangulatot és zenei világot, amit Balkánként szoktunk emlegetni.

A második nap Vera Bilá & Kale-val kezdődik. Különleges hangzás az övék is, a csehországi együttes zenei spektrumába ugyanúgy beletartozik a szomorkás blues, mint a könnyedebb hangulatot árasztó, ritmikusabb rumba. Viszont bármennyire is kedvemre való a hibátlan gitárjáték és Vera Bilá éneke, ezen az estén az együttes kissé színtelen volt. Mintha az énekesnő nem a színpadon lett volna, valahogy nem éreztem eléggé a tüzet, a fájdalmat a dalokból. A tőlük megszokott feledhetetlen élmény most elmaradt.

Nem maradt el viszont a Mitsoura-projektnél, azaz Juhász Miczura Mónika együttesénél. Az Ando Drom egykori énekese és a hozzá csatlakozott zenészek muzsikája olyan, jó értelemben vett eklektikát mutat, amelyben megfér egymással a rádzsasztáni cigánydal a fúvós hangszerek jazzes hangzásaival, vagy éppen az elektronikus ritmusokkal. Képzeljük el mindezt kiegészülve ötletes vizuális világgal, amely egyaránt tartalmazza a színpadi megvilágítást vagy a projektoros vetítést. Miczura Mónika egyedi hangja itt érvényesül igazán, ebben pedig segítségére vannak kiváló és a kortárs elektronikus-, jazz- és népzenében is jártas zenésztársai. Különleges és meggyőző élmény.

Valószínűleg minden világzenét szerető egyetért velem, ha a volt Jugoszlávia országairól úgy beszélek, mint zenei kincsesbányáról. Ezen állításomat mi sem bizonyítja jobban, mint a macedóniai Esma Redzepova. Az énekesnő nevét viselő zenekar nem először látogat hazánkba, tegyük gyorsan hozzá: szerencsére. Ha van hang, ami feledhetetlen és egyedülálló, akkor Esma Redzepováé ilyen. A zenei világ pedig a fájdalmas tangótól egészen a szilaj ritmusokig terjed, de hallhatunk itt igazi balkán fúvóspárbajt is! A zenészek fenomenálisak, a tüzes ritmusokat minden megerőltetés nélkül játsszák, el-elviccelődve egymás hangszeres tudásán. Ha pedig az énekesnő kijön a színpad elejére énekelni, akkor csak azon bánkódhatom, hogy csak erre a két napra tudtam eljönni.

Tamási Dénes

Juhász Miczura Mónika portréját Egyed Péter készítette.


Kapcsolódó linkek:
Interjúnk Juhász Miczura Mónika
Esma Redzepova oldala
Miczura Mónika honlapja
A Mostar Sevdah Reunion oldala
Korábbi zenekritikák:

A Rádiózenekar a Zeneakadémián
Madredeus
Händel: Semele
Ibrahim Ferrer
Herbie Hancock
Szakály Ágnes cimbalomestje
A Moszkvai Csajkovszkij Zenekar koncertje
Barbara Hendricks
A bűvölet a Művészetek Palotájában
Az Amorf Ördögök koncertje az A38-on
Négy évszázad francia zenéje a Zeneakadémián
Bobby McFerrin a Kongresszusi Központban
Nemzeti Filharmonikusok a Művészetek Palotájában
Ivan Moravec a Zeneakadémián
A Pianomania a CEU-n
Italiano anno zero a Vasúttörténeti Parkban
Svédmagyarszövegzene a Merlin Színházban
Sir Peter Maxwell Davies születésnapi koncerje a Zeneakadémián
Gyöngyösi Levente A gólyakalifa és Vajda János Szent Péter és a zsoldosok című műve a Millenárison
Ligeti és holland zeneszerzők az Urániában
Az Ensemble '88 a Petőfi Irodalmi Múzeumban
Budapest Jazzfesztivál
A Budapest Fesztiválzenekar a Zeneakadémián
Finn tangó az A38-on
Lajkó Félix és barátai a Kultuccában
A Rigoletto az Operában
A Matáv Szimfonikusok a Szent István téren
Dorota Anderszewska és Piotr Anderszewski az Olasz Intézetben
A Mike Stern Band a Millenárison
Dave Weckl a Millenárison
Joachim Kühn és a Drezdai Szólisták a Budapesti Tavaszi Fesztiválon
Az Odesszai Filharmonikusok a Budapesti Tavaszi Fesztiválon
A Makám jubileumi koncertje a Zeneakadémián
A csavar fordul egyet az Erkelben
A Babos Project Romani és Trilok Gurtu a Millenárison
Usti opre!
Klasszikus és kortárs zene a Millenárison
Marcus Miller Budapesten
Budapest Jazz Fesztivál
A Vérnász az Operában
Örömkoncert a Felvonulási téren
Joe Zawinul a Millenárison
A Babos Project Romani,a Trio Midnight és Stefano diBattista a Millenárison
Frank London és Boban Markovic a Millenárison
A Cotton Club Singers a Tháliában
Amadinda koncert a Zeneakadémián
"A megmentett város" az Operában
"CsáKulka" a József Attila Színházban
Pont Műhely a Trafóban
Egy műkedvelő a Zeneakadémián
Zene füleinknek - nyári koncertek
Az álmok hídján mentem át ...
Talán, majd egyszer...
Kínos happy end - Trisztán és Izolda
Harry Kupfer zenés színháza
Pilinszky és a zene misztériuma
First recording ... II. rész
First recording ... I. rész
Pavarotti és barátai ...