napi online kultúra és tudomány

ZENE
Zene füleinknek
  Vajdahunyadvár és Zemplén, José Cura és Ráduly Mihály


Kezdjük a Vajdahunyadvárban megrendezésre kerülő Nyári Zenei Fesztivállal, mely július 5-én indul a Matáv Szimfónikusokkal, majd jön a Pécsi Szimfónikus Zenekar, a Mendelssohn Kamarazenekar, a Magyar Virtuózok Kamarazenekar, Benkóék, a Budapesti Bach Együttes, a Budapest Klezmer Band, az Erkel Ferenc Kamarazenakar, a Liszt-Wagner Szimfónikus Zenekar, és a Budapesti Kamarzenakar, augusztus 16-án. Részletes információk a Musica Hermina Alapítványtól gyűjthetők be, a 363-4201-es telefonon.

A Mátyás templomban július 13-tól orgonaestekre kerül sor, Elekes Zsuzsanna, Lehotka Gábor, Ella István, Kovács Endre és Virágh András koncertjeire, jegyeket és információkat a Filharmónia Budapest Kht. Irodájában, Budapest, V. Mérleg u. 10. alatt szerezhetünk, vagy ide telefonálhatunk: 318-0281. Itt azt is megtudhatjuk, milyen zenei rendezvények és koncertek lesznek a nyáron a Ócsán, Vácon, Köröshegyen, Balatonfüreden, Keszthelyen vagy Tihanyban.

José Cura, a negyedik, ismét nálunk zengeti tenorját, először július 20-án, az Erkel Színházban adja elő Verdi, Mascagni, Bizet és Puccini darabokból összeállított koncertjét, majd július 22-én a Szegedi Szabadtéri Színpadon nyomja le ugyanezt a műsort a Szegedi Szimfonikus Zenakar, és Ács János vezényletével. Jegyek a Vigadó Ticket Vörösmarty téri irodáiban vásárolhatók.

Július 15-ig tart a Soproni Ünnepi Hetek rendezvénysorozata, http://prokultura.sopron.hu, s ekkor kerül megrendezésre a Régi Zenei Napok rendezvénysorozat, mely barokk zenei- és tánckurzussal, neves külföldi előadóval ígér figyelemreméltó koncerteket.

A Győri Nyár gazdag programválasztékából itt a zenei programokat emeljük ki (bár lesz Nemzetközi Néptáncfesztivál, Bábsziget, Országos Kézművesvásár is, többek között) A részletek: http://partner.kisalfold.hu/gyorinyar.htm. A zenei programok között tallózva találhatunk szimfonikus zenekar promenádhangversenyét (július 6.), After Crying koncertet (július 9.), Mandel Quartet régizene-koncertet (július 17.), vagy a colmari Saint-Andre fiúkórus hangversenyét (július 18.).

A Ferencvárosi Ünnepi Játékok sorozatból mindenképpen kiemelendő a július 15 és 17-én felcsendülő Rossini, Stabat Mater, a Bakáts téri templom előtti színpadon. http://www.szinhaz.hu/ferencvarosi/program.shtml

Már elkezdődött a zsámbéki romtemplom tövéhez szervezett Jazzháromszög nevű, hat koncertból álló sorozat. Július 6-án a modern szaxofonosok hűzónevei lépnek fel, úgyismint a New Classy Four, a Dresch Trió valmint az amerikai Chico Freeman. Július 13-án a Trió Midnight és Steve Houben lemezbemutatója mellett ifj. Szakcsi Lakatos Béla zongoraestjére kerül sor. Zongora-mágia címmel július 20-án este Kaltenecker Zsolt és Pleszkán Frigyes koncertezik. Július 27-én Horváth Károly nyomja a jazzt, majd augusztus 17-én Ráduly Mihály, az egykori Syrius zenészének fuvolája szólal meg barátai körében.

A X. Zempléni Művészeti Napokra idén augusztus 17-25. között kerül sor, rengeteg jó koncerttel. A nagy választékből csak két előadást emelünk most ki: az augusztus 17-i sárospataki nyitókoncertet, amikor a Rolla János vezette Liszt Ferenc Kamarazenekar Shlomo Mintz hegedűssel együtt lép fel. Augusztus 24-én este, a sárospataki Református Kollégiumban ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenakar, Snétberger Ferenc közreműködésével. További információk: http://www.bmc.hu/zempleni

Aki pedig nem készült volna még fel az idei Szigetre, az gyorsan fussa át a részletes programot, hogy aztán jól belője, mikor és mire akar menni: http://www.sziget.hu/pepsisziget/programok.html


Korábbi zenekritikák: