napi online kultúra és tudomány

Válogatott könyvújdonságok 2001/03. hét
Témakör: irodalom

Austen, Jane
Értelem és érzelem

Értelem és érzelem. Könyvborító A 19. század elején alkotó angol írónő napjainkban újra a legolvasottabbak közé került. Köszönhető ez talán annak a karriernek, amit az ebből a regényből készült film befutott: 1996-ban Oscar-díjat kapott, azóta is sikerrel szerepel a magyar mozik műsorán is. Ám az igazi ok abban rejlik, hogy Austen kitűnő regényíró: művei tökéletes arányú és felépítésű, meleg és élő művészi alkotások. „Hősei” az angol vidéki úri társaságból kerülnek ki, hétköznapi életet élő emberek. A mamák a jó „házasság” révébe akarják juttatni leányaikat, a lányok hozományvadászok és nőcsábászok ármánykodásainak esnek áldozatul, ha nem elég értelmesek. Az írónő a legköznapibb figurát is érdekessé tudja tenni az érzelmek igazságával. Csak azt neveti ki, aki ostoba, sznob és hamis. A felvilágosodás gyermeke: az igazságot keresi az illúziókkal, tévítéletekkel szemben. Látszólag pihekönnyű, valójában bonyolult gazdagságú az ő világa.

Magyar Könyvklub, 1750 ft.
ISBN: 9789635472123

Castelot, André
Mária Lujza

Mária Lujza. Könyvborító Európa Kiadó, 1800 ft.
ISBN: 9789630768085

Gallmann, Kuki
Álom Afrikáról

Álom Afrikáról. Könyvborító Egy különleges asszonysors, egy világhírű önéletrajz: egy olyan nő története, aki nem félt harcolni az álmaiért. Kuki Gallmann Olaszország szépséges tájain nőtt fel, álmai mégis Afrika vad és ősi világához vonzották. Mélységes szerelmek, boldogságok és fájdalmak kötik mára Kenyához, érett asszonyként mégis úgy érzi, nem tehetett mást, mint amit kislányként elhatározott, mert neki nemcsak Álma, de Élete és Sorsa is Afrika. Életrajza méltán lett hihetetlen siker megannyi országban, s készült belőle Kim Basinger főszereplésével sikerfilm: hisz olyan, mint maga a föld, ahol ez a különleges asszony él: tiszta és gyönyörű.

„Bravúrosan ragadja meg Kenya varázsos világát. Életrajza szépség és dráma, fájdalom és öröm különleges keveréke.”
      New York Times Book Review

Ulpius-ház Kiadó, 1980 ft.
ISBN: 9789639348110

McCarthy, Cormac
Vad lovak

Vad lovak. Könyvborító Két fiatal felnőtté válása, kalandjai, szerelmei a Texas-Mexikó határvidék buja és lenyűgöző tájain, vadlovak és még vadabb álmok között. Egy alig néhány esztendő alatt amerikai klasszikussá vált mű, egy majdnem teljes évszázadot átívelő trilógia Amerikai Nemzeti Könyvdíjjal kitüntetett első kötete. Amerika és a XX. század tisztán, keményen.

A könyvből sikeres film készült, Matt Damon főszereplésével. „Egy modernkori Western telis-tele lovakkal és fegyverekkel és románccal... egy valódi amerikai klasszikus.”
      Newsweek

„Különleges szépségű és erejű könyv, mestermű... egy utazásról a gyermekkorból a felnőttkorba, az ártatlanságtól a tapasztalatig.”
      Washington Post

„Mestermű... egy csoda prózában, egy amerikai klasszikus.”
      New York Times

Ulpius-ház Kiadó, 1980 ft.
ISBN: 9789639348059

irodalom | ismeretterjesztő

Az összes könyvújdonság

Pont Könyvesbolt
1051 Budapest Nádor utca 8.
Nyitva: h-p 9-18, sz 10-13.
Tel: 266-8722
E-mail: pont@pontkonyv.hu