napi online kultúra és tudomány

Válogatott könyvújdonságok 2001/47. hét
Témakör: irodalom

Coelho, Paulo
Veronika meg akar halni

borító Paulo Coelho a világ egyik legnépszerűbb írója, Rio de Janeiróban született, ma is ott él. 1970-es világkörüli útjának nagy jelentősége volt szemlélete alakulásában. 1980-ban „teljesítette” az észak-spanyolországi Santiago de Compostelába vezető 500 kilométeres zarándokutat, és ez egyfajta szellemi ébredést hozott életében. 1988-ban jelent meg Az alkimista című regénye, amellyel egy csapásra nemzetközi hírnevet szerzett.
Azóta 13 könyvet írt, amelyeket 52 nyelvre fordítottak le, és 32 millió példányban adtak el. Kisemberek sorsa, misztikum, érzelem, sajátos transzcendencia - ezek Coelho műveinek kulcsszavai. A huszonnégy éves Veronikának látszólag mindene megvan: barátok, szeretők, család, állás, valami azonban hiányzik az életéből. Ezért egy reggel úgy dönt: megöli magát. Bevesz egy maréknyi altatót... Egy idegklinikán tér magához, és az orvos közli vele: csupán napjai vannak hátra. Ezekben a napokban a lány új barátokra talál, új vonásokat, új vágyakat fedez föl magában. Rájön, nem könnyű eldönteni, hogy ki a „normális” és ki az „őrült”, hogy rajtunk múlik, milyen életet élünk...

Athenaeum 2000 Kiadó,
ISBN: 9639261688

Irving, John
Árvák hercege

borító A Vonneguthoz vagy Salingerhez hasonlitott John Irving a mai amerikai próza egyik legjellegzetesebb képviselője. Felkavaróan szellemes, vitára indító regénye a harmadik, amelyet magyarul is olvashatunk.
A 20. század elején Amerikában, a kanadai határ közelében elterülő vadonban kisváros születik a semmiből. St. Cloud's létezését egy papíripari társaságnak köszönheti, amely az ipari forradalom nevében letarolja az őserdőt ezen az isten háta mögötti szegleten. Amikor aztán kivágtak minden fát, a cég odébbáll, s nem marad más hátra, csak a vasútállomás, az egykori fűrésztelep romjai, no meg az árvaház. Ezen a különös helyen kezdődik Homer Wells odisszeája. Ő az egyetlen árva, akinek sehogy sem sikerül nevelőszülőkre találnia, így sosem szakad el végleg az árvaháztól, és azt tekinti igazi otthonának. Wilbur Larch, az árvaház alapítója és orvosa, aki felelősséget érez Homer iránt, maga mellé veszi a fiút, és megtanítja mindarra, amit ő tud. Arra is, hogy a törvény tilalma ellenére miként lehet segíteni a bajba jutott fiatal vagy többé-kevésbé fiatal nőkön. Miközben igyekszik szerető családot találni minden árvának, és addig is embert faragni belőlük, ítélkezés nélkül szabadítja meg nem kívánt magzatuktól az asszonyokat. A tanítvány nem így látja a dolgot, és a két férfi útjai szétválnak. Homer Wells elhagyja az árvaházat, elszegődik egy almáskertbe, ahol megismeri a szerelmet is. Itt véget is érhetne a történet, az élet azonban nem ilyen egyszerű. Homer beleszeret legjobb barátja szerelmébe, és a sors kegyetlen fintora, hogy a háború hozza össze a szerelmeseket. Ettől még jobban összekuszáládnak a dolgok, és a legtisztább érzések is maszatosak lesznek. A történet hőseinek előbb-utóbb szembe kell nézniük önmagukkal, hogy tisztázhassák, hová is tartoznak.

Magyar Könyvklub Bt,
ISBN: 9635475349

Kafka, Franz
Elbeszélések

borító „Hogyan elemezzük rigorózusan a világot, miközben játékos álmodozásainkban felelőtlenül szabadok vagyunk? Kafkának sikerült megoldania a rejtélyt. Rést vágott a valószerűség falán, ezen a résen azután sokan követték, ki-ki a maga módján: Fellini, Garcia Márquez, Fuentes, Rushdie. És mások, sokan mások...” Milan Kundera .
Franz Kafka (1883-1924) életmű-sorozatát kiadónk az elbeszélések gyűjteményével indítja el.

Palatinus Könyvek Kft,
ISBN: 9639380121

Krausser, Helmut
Mágikus dallamok, avagy adalékok a higanykorhoz

borító „A zene valójában isteni nyelv. Ha fölfednénk szabályait, olyan dallamokat tervezhetnénk, amellyel elvarázsolhatnánk a lelkek legmélyét. Bizton tudom, hogy létezik olyan zene, amelyet mágikusnak nevezhetünk! A zene rejtelmeiben rejlik a földi hatalom.” Castiglio szavai ezek, a könyv reneszánsz kori alkimista föhőséi, aki egy kis olasz fejedelemség udvarában a zenei „bölcsek kövé”-t, a „Vox Dei”-t kutatja. Castiglio dallamainak évszázadokon átívelő, borzongatóan izgalmas sorsát az iró egy jelenkori szállal szövi át. Az 1980-as évek végén egy svéd professzor és egy francia tudósnő egymással versengve, minden eszközt felhasználva próbálja kideríteni a dallamokkal kapcsolatos történelmi igazságot. Belekeveredik az ügybe egy depressziós fiatal fényképész, akit mindinkább bűvöletébe von a mitikus gondolkodás, elmosva a határt múlt és jelen, képzelet és valóság között, és az ebből kibontakozó rémálamszerű történet nyílegyenesen vezet az „őrületes” végkifejletig. A Mágikus dallamok rendhagyó mű: filozofikus-zenei kalandregény. De nem csak az. Humora révén a mágia, tudomány és művészet persziflázsa: a borzalom itt rafinált módon mindig nevetésbe torkollik. Krausser rámutat, milyen mélyen gyökeredzik az emberi lélekben és kultúrában a mítosz iránti igény, egyben kétségbe vonja a modern megismerés objektivitását, és abban sem hisz, hogy a „történelmi távlat” szükségszerűen közelebb vinne az igazsághoz. Nincs ebben semmi rezignáltság, ellenkezőleg: a műből derű sugárzik, az írót tisztánlátásra törekvő humanizmus vezérli. Az 1964-es születésű Helmut Krausser, az egyik legolvasottabb fiatal német író, élete bővelkedik különleges fordulatokban: volt éjjeliőr, reklámügynök, operastatiszta, rock'n'roll-énekes, újságíró, egy évig „csövezett” a müncheni operaház tetején, s élt a berber nomádok között is. A Mágikus dallamok az 1993-as német könyvkiadás nagy sikere volt. A megjelenés évében csupán Németországban harmincezer példányban kelt el, azóta tizenhat nyelvre fordítottak le.

Európa Könyvkiadó Kft.,
ISBN: 9630770326

Mak, Geert
Apám évszázada

borító Geert Mak könyve egy apa: Catrinus Mak, egy család: a Makok, egy ország: Hollandia, és egy század: a huszadik regénye. A század eleje és vége, az akkori és a mostani Hollandia, a hagyományszerű, közösségi és a majd minden hagyományos és közösségi köteléktől meg- és elszabadult világ közötti óriási távolságot az apa személye köti össze, aki végig- és túlélte a hihetetlen változásokat. 1899 őszén egy olyan Hollandiába született bele, mely egymástól világnézeti alapon, szigorúan elkülönülő társadalmi csoport -, illetve intézményrendszerekből, úgynevezett „oszlopokból” állt, 1983-ban pedig egy olyan világból távozott, melyben a világnézet szinte érdektelen tényezővé vált. Geert Mak „személyes tények” - levelek, naplók, korabeli újságok, mások és saját emlékei - alapján rekonstruálja apja, családja, országa és százada életét. A főhőse iránti szeretet személyessé tesz egy elvont fogalmat, egy korántsem szeretetreméltó századot.

Osiris Kiadó,
ISBN: 9633890888

Maxwell, Robin
Boleyn Anna titkos naplója

borító Nem sokkal azután, hogy Erzsébet trónra lép, megjelenik nála egy títokzatos öregasszony, aki Boleyn Anna bizalmasa volt a tragikus sorsú királynő utolsó napjaiban. Egy bőrbe kötött könyvecskét ad át Erzsébetnek: Boleyn Anna titkos naplóját. Erzsébet királynő a napló lapjain ismerkedik meg édesanyjával, akitől kisded korában elszakították. Az amerikai írónő nagyszerű korrajzot nyújt Anglia legizgalmasabb korszakairól: VIII. Henrik és lánya, I. Erzsébet uralkodásáról. A magával ragadó történelmi regény témája örök: a szerelem és hatalom.

Tericum Kiadó,
ISBN: 9638453524

Moldova György
Aki átlépte az árnyékát.... Emlékezés és dokumentumok

borító Egy ember, aki azt hitte, hogy egyedül is meg tudja menteni a szocializmust. Kardos György sorsa már életében legendává vált. A koncentrációs tábor foglyából az Államvédelmi Hatóság alezredese lett, majd ugyanennek a szervezetnek a rabja hosszú ideig. Élete főműve a Magvető, amely a legszabadabb és legsikeresebb könyvkiadó volt Kelet-Berlintől egészen Vlagyivosztokig. Kardos élettörténete körül kirajzolódik Pálffy György,Rajk László, Aczél György, Göncz Árpád, Pozsgai Imre és a korszak más nagy egyéniségeinek arcképe.

Urbis Könyvkiadó,
ISBN: 9639291013

Mrozek, Slawomir
Ismeretlen barátom. És más történetek

borító Slawomir Mrozek, a méltán világhírű, és immár a klasszikusok közé sorolható lengyel író elbeszéléseinek negyedik kötetét ajánljuk olvasóink figyelmébe, amely az 1981-1985 között született írásokat tartalmazza. A groteszk, az abszurd sajátos eszközeivel torzító tükröt tart elénk a szerző - egy-egy szituáció, komoly gondolat fejtetőre állításával, végletekig feszítésével megmutatja a dolgok fonákját, a világ bonyolult szövedékét. Jóllehet e rövidke történetek a szocializmus idején íródtak, mit sem veszítettek aktualitásukból: a jellemtelenség, a korrupció, a szervilizmus, a harácsolás, a közöny, az ostobaság, a hazudozás, az embertelenség politikai rendszertől, társadalmi berendezkedéstől függetlenül undorító jelenségek - s szomorúan kell megállapítanunk, hogy a helyzet nemigen javul.

Európa Könyvkiadó Kft.,
ISBN: 9630770229

Orwell, George
A wigani móló

borító „Évente kilencszáz bányászból egy meghal, minden hatból egy megsebesül. [...] Ahány régóta dolgozó bányásszal csak beszéltem, mind vagy átesett már valami súlyos szerencsétlenségen, vagy látta kollégáját meghalni. [...] Némelyik történet egészen torokszorító. Egy bányász például elmondta, miként temette maga alá az egyik ács kollégáját a lehulló szikla. Próbálták kimenteni, ki is szabadították a fejét és a vállát, hogy levegőt vehessen, még életben volt, beszélt is hozzájuk. Ám akkor észrevették, hogy a tető ismét rájuk szakadni készül, fedezékbe kellett vonulniuk, s az ácsot ismét betemette az omlás. Megint odasiettek hozzá a fejét és vállát kiszabadítani, még most is élt, és újra csak beszélt hozzájuk. Ekkor harmadszor is beszakadt a tárna mennyezete, ám ezután már órákig nem bírták kimenteni, s mire végül is sikerült, már nem élt. A bányász, aki ezt elmesélte [...], magában a baleset körülményeiben nem is talált semmi rendkívülit. Számára inkább csak azért maradt emlékezetes mindez, mert az ács tudván tudva, hogy a bánya azon része kiváltképp veszélyes, minden nap úgy indult munkába, hogy számított a balesetre. Annyira foglalkoztatta a dolog, hogy egy ideje búcsúzásul mindig megcsókolta a feleségét. Pedig az asszony szerint azelőtt már vagy húsz éve nem tett ilyet.”

Cartaphilus Kiadó,
ISBN: 9639303356

Seneca, Lucius Annaeus
A haragról - De Ira

borító General Press,
ISBN: 9637666060

Singer, Isaac Bashevis
Egy nap boldogság. Elbeszélések

borító „Az irodalom foglalkozzon a múlttal, ne a jövővel. Ne eszméket elemezzen, hanem eseményeket mutasson be; az egyénre összpontosítson, ne a tömegekre. Legyen művészet, ne adja ki magát tudománynak. Mi több: a hit Istenben és a Gondviselésben az irodalom lényege. Megtudjuk belőle, hogy a véletlen csupán maszk a sors arca előtt. Az ember lépten-nyomon szeme előtt van azoknak az erőknek, amelyek tisztában vannak vágyaival, bonyolultságával. Szabad választása van, ugyanakkor titokzatos erők irányítják. Az irodalom a szerelemnek és a végzetnek, az emberi szenvedélyek tébolyult hurrikánjának és a velük folytatott küzdelemnek a története. Örömmel tölt el a tudat, hogy napjainkban a novella él és virágzik. A legnagyobb elismerés illeti az írót, ha színes és tömör tud lenni egyszerre.” Isaac Bashevis Singer. „Gyakran a betegség jobb ízű, mint a gyógyulás. Negyvenszázalékos halláskárosult vagyok, harmincszázalékos vak, hatvanszázalékosan szenilis, de azért még meg tudom tartani az előadásaimat, el tudom sütni a régi vicceimet, megakad a tekintetem a szép arcon, és vég nélkül hallgathatom a nők titkait, amelyeket ők bíznak rám az előadásomat követő reggeleken, miközben kávét kortyolgatunk, és lekváros pirítóst eszünk. És mielőtt felszállok a gépre, amelyik hazavisz vagy a következő előadás színhelyére, megcsókolnak, és én visszacsókolom őket, és mindig elmondom a jól begyakorolt szöveget: Ha még élek, látogasson meg, amikor New Yorkban jár.” (részlet az elbeszéléskötetből)

Novella Könyvkiadói és Könyvkereskedelmi Kft.,
ISBN: 9637953965

Szentkuthy Miklós
A mítosz mítosza

borító Nap Kiadó Bt,
ISBN: 9638116986

Vonnegut, Kurt
Az ötös számú vágóhíd

borító Korunk egyik legjelentősebb írója és gondolkodója Kurt Vonnegut, akinek főművét tartja kezében az olvasó. A címbeli ötös számú vágóhíd Drezdában található. 1943 végén ide érkezett az amerikai hadifoglyok szánalmas csapata. A hadászati szempontból semleges műkincsvárost egy éjjel a brit légierő porig bombázta. Az amerikai hadifoglyok a vágóhíd mély pincebarlangjában túlélték a poklot - így születhetett meg e kötet, a világirodalom egyik legtöbbet elemzett műve. Vonnegut felvonultatja pantheonjának számos jól ismert szereplőjét, köztük Kilgore Troutot, a tralfamadoriakat, Rumfoordot és a többieket. Halál és művészet - így megy ez, sugallja Vonnegut

Maecenas Könykiadó,
ISBN: 963203046X

gyermekkönyv/mese | humántudományok | irodalom | ismeretterjesztő | memoire | természettudományok | társadalomtudományok

Az összes könyvújdonság

Pont Könyvesbolt
1051 Budapest Nádor utca 8.
Nyitva: h-p 9-18, sz 10-13.
Tel: 266-8722
E-mail: pont@pontkonyv.hu