napi online kultúra és tudomány

TALÁLT.TÁRGY
Widder Lajos: Ulti könyv
Előszó, részlet

A rablóulti a talonmáriás nevű kártyajátékból alakult ki, és nagyon népszerű szórakozássá, sőt logikus gondolkodást igénylő elmesporttá fejlődött. Ilyen kibontakozás csak a vitákra bő alkalmat nyújtó, sokrétű játéknál jöhet létre, és ezért nagyon is szükséges, a rablóulti szabályainak egységes keretben való feldolgozása. Felburjánzottak olyan vadhajtások is, amelyek nem egyeztethetők össze sem a játék szellemével, sem a szórakozás jellegével; ráadásul zavaróan hatnak a gondolkodásra is. Ezeket megemlítem majd, mint feltétlenül elkerülendőket.
[...]
A feladat: Hármas játszik piros ultimót. Talonba két makkot tesz, a játékot a piros királlyal kezdi, a tök alsóra a tízest adja, és visszahívja a tököt. Ha Kettes zöldet hív, beüt az ásszal, egyszer adut hív, majd a zöld királlyal ütésre kényszeríti Egyest, aki csak makkot hívhat. 4 pont. Ha Hármas a tök alsóra a tök felsőt adja, a teljesítés jutalma csak 3 pont. Ebben az esetben is teljesíthet, ha a hatodik menetben kivágja a tök tízest.

Utasítás Egyes részére: a felvétel makk, a talonba a tök alsó és a tök kilences teendő, a tök királlyal történő ütés után átfordul makkra, és a harmadik makkal rövidíti Hármast.

Utasítás Kettes részére: benyúl, zöld ultimót mond, a talonba 2 makkot tesz. A piros ásszal üt, és a tök alsót hívja.

A játszma elemzése: a veszélyes védő Egyes, mert Kettest a hosszú zöld akadályozná az ultimó feltartásában akkor is, ha három aduja volna.
[...]
Viszontlátásra a versenytermekben!

Minerva, Budapest, 1963

További talált tárgyak

Küldjön talált tárgyat!
info@kontextus.hu